Blogg 5 steg till att börja springa med din hund

5 steg till att börja springa med din hund

2022/03/18


När vårfåglarna kvittrar och vårsolen lyser är det många som får spring i benen. Fötterna som varit instängda i tunga vinterskor längtar efter lättare steg och tanken på att springa fram över nytinade stigar tillsammans med sin hund lockar. 

Men hur gör jag då om jag vill börja springa med min hund (eller utan). 

  1. Börja enkelt

    Använd det du har och ge dig ut. Grundutrustningen för ett löppass är inte mer utrustning än du redan använder på vanliga promenader. Springer ni där hunden behöver vara kopplad så är en välsittande sele och ett koppel allt ni behöver för att ge er ut på första löppasset och det är helt ok att börja med det ni redan använder till vardags.

    Vill du sen ha lite mer komfort är ett midjebälte, med eller utan benslingor, och ett koppel med en expanderande gummisnoddsdel sköna investeringar att göra när ni sprungit några rundor tillsammans.

    Har du aldrig sprungit med hunden innan kan det vara en bra idé att lägga in några minuter löpning på en vanlig promenad och se hur hunden reagerar.

  2. Var beredd på vad som kan hända

    En del hundar ökar bara farten och gör ingen grej av det, andra tycker att du plötsligt blev himla kul och vill leka med dig, några tycker du blir läskig och ett gäng kommer lägga sig längst fram i kopplet och dra som galningar för att ni ska komma ännu fortare framåt.

    De som bara ökar farten och fortsätter springa brevid dig med ganska slakt koppel behöver inte så mycket mer än ett par uppmuntrande ord när de gör rätt.

    För den som vill leka behöver du visa att löpningen inte är en ny kul lek utan ett helt normalt inslag i en nya vardag. Gör ingen grej av leken så brukar hundens upphetsning lägga sig snabbt. Antingen fortsätter du bara springa i lugnt tempo och belönar hunden lugnt när den släpper fokus på dig och tänker framåt. Eller så saktar du ner, blir en vanlig tråkig promenerande människa igen som hunden känner igen och väntar tills hunden lugnat sig. Sen ökar du försiktigt farten igen under korta sträckor och berömmer hunden när den gör något som liknar hur du vill att det ska se ut när ni springer tillsammans.
    Om fartökningen aldrig leder till att ni leker kommer hunden snart släppa tanken på lek när ni springer.

    En del hundar behöver något att bära på i början för att ha en uppgift de känner igen och undvika att stoppa koppel, förarbyxor eller händer i munnen.

    Hunden som blir osäker behöver stöd och korta lugna fartökningar där inget farligt händer för att förstå att den här nya aktiviteten är lika trygg som den vanliga promenaden. Var generös med belöningar och pausa ofta så har du snart en modig löparvän som följer med dig vart du än vill springa.

    Den sista kategorin hundar är de enda som behöver specialutrustning. Har du en hund som naturligt ligger på i kopplet och drar när ni springer har du två val.

    Väljer du att bejaka draget, hittar en riktigt välsittande nomesele som är ergonomisk för hunden att dra i, kompletterar med en draglina med expander och sätter på dig själv ett midjebälte med benslingor så blir ni ett kraftfullt canicrossekipage tillsammans.

    Eller så bestämmer du att du inte vill ha den extra belastningen på din kropp och lägger tid på att träna bort draget. Det kräver ungefär samma träning som vanlig koppelträning så repetera den träningen i ett snabbare tempo under en tid och spar löpträningen tills det funkar bra. Behöver du hjälp så kontakta en duktig hundinstruktör som kan hjälpa dig.

    Vill du börja springa utan en egentlig tanke på att fortsätta så är det första två stegen allt som behövs. Är du däremot sugen på att få till mer än ett par få löppass kan det behövas några steg till för få till det.

  3. Bjud in det obekväma

    Ska du bygga upp en kropp som kan springa regelbundet behöver du kontinuitet i träningen. Det betyder att springa regelbundet, 3-4 gånger i veckan under en längre tid.

    Även om det regnar, även om du är trött, även om du inte har lust. Alla pass kommer helt enkelt inte vara som de första inspirerande passen i vårsolen.

    Det kommer vara dagar när du inte vill springa och det är ok. Du kan vara beredd på det. Vara beredd på att det känns obekvämt att ge sig ut en hel del dagar. Och springa ändå.

    Väldigt många gånger av de där omotiverade dagarna behövs det bara att faktiskt ge sig ut för att den dåliga känslan ska släppa och löparglädjen väckas.

    Andra dagar kommer hela passet kännas skit och den sköna känslan infinner sig först efteråt. När du kan känna dig stolt över att du gav dig ut och gjorde din träning ändå. Fast det inte var kul, fantastiskt och alldeles underbart.

    Här pratar folk om pannben och viljestryka men det enda som faktiskt behövs är vetskapen om att du kan göra saker fast det är obekvämt. Du gör massa saker i livet fast det är obekvämt så du fixar det även med löpningen.

    Spring inte bara för att det ska kännas bra just nu. Spring för den du vill vara över en längre tid.

  4. Bestäm dig för en plan och håll dig till den.

    Om du ska bli en löpare och njuta av alla fördelar som kommer med en konditionstränad kropp så behöver du ha en plan. Det behöver inte vara en avancerad plan men du behöver bestämma dig för en.

    Vill du springa 30 min 4 gånger i veckan?
    Vill du springa 15 minuter varje dag?
    Vill du springa 3 pass i veckan varav ett pass är intervaller och ett pass är ett längre myspass?

    Du får välja helt själv men se till att du bestämmer något tydligt. Skriv ner din plan. Ha den där du ser den. Gör plats för den i kalendern. Fundera inte på om den är perfekt. Prova den och ändra den först när du vet vad som funkar ch vad som inte gör det.

    Läs punkt 3 igen och kör på no matter what! Enda undantaget från din plan är om du har ont. Inte träningsvärkont utan något-är-fel-ont. Då vilar du och tar hand om dig och fortsätter planen när det slutat.

    Det här handlar inte om vem du blir när du springer regelbundet. Det här handlar om vem du visar dig själv att du är när du genomför det du bestämt att du vill ha i ditt liv och lovat dig själv att göra.

  5. Omge dig med likasinnade

    Motivation är inte något du behöver leta utanför dig själv för att få. Det är något du kan skapa helt själv med dina tankar.
    Men är du en gnutta social så finns det många fördelar med att omge sig med människor som gör det du vill göra.

    Bor ni i närheten av varandra så kan ni springa tillsammans. Du får hjälp att komma ut på en bestämd tid, din hund kommer troligtvis uppskatta den naturliga uppgiften att röra sig i flock och du slipper tänka på hur jobbigt det är när du kan prata om annat.

    Har du inget fysiskt sällskap kan en träningsgrupp online vara ett stöd. När du ser att andra kan och påminns om att löpning är en helt naturlig del av många människors liv blir det lättare att göra det till vardag i sitt eget. 

    Du kan också söka upp en löpcoach som specialiserat sig på löpning med hund och förbättra ditt löpsteg, få en färdig träningsplan eller ha någon att rapportera till när den egna motivationen behöver en boost.
    I Impossible runners som kör igång 1 april 2022 har vi samlat ihop allt du behöver för att både komma igång och fortsätta springa tillsammans med din hund. Under 3 månader har du tillgång till löpcoach, hundtränare, livscoach, all kunskap du behöver i början och så gemenskapen online från andra ute på samma uppdrag. Missa inte chansen att hänga med. Läs mer här!

Det kan vara hur enkelt som helst att börja springa med sin hund. Tillåt dig att vara nybörjare och bara göra på ditt sätt fast du inte riktigt vet hur man gör. Följ stegen ovan och sök hjälp om du fastnar någonstans.

Har du en dröm om att springa tillsammans med din hund finns det en anledning. Ta reda på hur det känns att leva den drömmen genom att göra det. Ett pass i taget!


Comments

Must be Logged In to leave comments.


Search


Blogg

My Products Available Products
Pages
Sign In

Sign In Details

Forgot Password